Generelt om hellig Birma

Om Hellig birma

Hellig Birma er en uvanlig katt som det er lett å forelske seg i. Denne katten opptrer med stor verdighet. Den har en lys pels, en mørk maske, mørke ører, mørk hale samt ben med hvite hansker på føttene. Dens øyne har en vakker, dyp safirblå farge. Rasen menes å stamme fra Burma/Birma, mens dens eksakte bakgrunn forblir et mysterium.

Historie

Den hellige birmakattens opprinnelse er innhyllet i legender. Legenden sier at ett hundre helt hvite katter oppholdt seg i det burmesiske tempelet Lao-Tsun. En natt ble tempelet plyndret og ypperstepresten drept. Hans helt hvite katt, Sinh, hoppet opp på sin herres kropp, og prestens sjel trengte inn i katten. Kattens hvite pels ble gylden (som temlegudinnens), benene, masken, ørene og halen jordfarget, mens potene forble hvite – som et symbol på renhet.

Hellig Birma kom til Europa en gang mellom 1918 og 1922. Den ble en gang i tiden betraktet som hellig og var selskapskatt for Kitah-prestene i Burma. Tidlig i forrige århundre ble to birmakatter i hemmelighet sendt fra Burma til Frankrike. Hannkatten overlevde ikke den lange reisen, men hunnkatten Sita ankom og fødte et kull unger. Dette skal ha skjedd i 1919.

Det franske katteregisteret anerkjente den som egen rase i 1935 og rundt 1930 var Dieu d`Arakan, en brunmasket han, stjernen på utstillinger. Resten av Europa fulgte ikke etter før på 1960-tallet.

Da  2. verdenskrig var over var det bare to birmakatter igjen i Europa. Det var nødvendig med krysning for å etablere rasen på nytt. Birma ble parret med perser for å forhindre innavl. I 1950 døpes rasen til Chat Sacrè de Bermanie for å forhindre forveksling med «burmes» som er annen rase. Rasen ble introdusert i USA i 1959-1960.

Utseende

Pelsen til Hellig birma er mer silkeaktig enn dunet og blir sjeldent matt, hvilket gjør den relativt lett å holde, selv om jevnlig pleie er påkrevet. Halen er middels lang og buskete. Birmakattens øyne, som sitter bredt fra hverandre, er vakre safirblå og nesten runde.

Denne katten prater sakte og er mye mer aktiv enn perseren, men mindre aktiv og snakkesalige enn siameseren. Den er derfor ideell til barn eller andre som ønsker et eksotisk, innendørs kjæledyr.

I dag har vi 20 godkjente fargevarianter innen  FIFé. Det finnes også andre varianter, blant annet sølvmaskede katter som er godkjent i andre forbund.

***

Poengskala og standard for hellig birma- FIFe

 

 

%d bloggere liker dette: